• Mònica Tomás Sanahuja

Decoració de plata per una Gralla

Bon dia!!!

Vull aprofitar el Blog per explicar més detalladament alguns dels encàrrecs que em fan.

I vull començar per l'últim encàrrec, una decoració per una gralla seca, el client em va explicar que havia encarregat una nova gralla al lutier i que volia fer-li una decoració diferent de les que es veuen habitualment, normalment les gralles porten uns cèrcols, algunes només un i d'altres més, alguns d'aquests cèrcols van decorats. Però el que el client volia era una espècie de malla que abracés la part de la campana fins a uns 10 o 12 cm, i que, òbviament, deixés lliure els forats de la gralla que es troben a la campana.


Jo mai havia fet res semblant, ni una peça tan gran i li vaig comentar, però em va donar tota la confiança per començar a treballar la idea i fer una proposta.


Com que no havia fet mai res semblant i no sabia encara com ho hauria de construir (aquí se me'n va la vena arquitecta, ja que sempre penso que tant les joies, com la roba, cases, etc... has de pensar com les construiràs, pensar en cada part, en l'ordre de construcció, etc... dedicar una bona estona a pensar bé en tots els passos) i per començar vaig decidir comprar una gralla de segona mà per veure com és la forma, i com hauria de fer la peça per cobrir la campana, i començar a fer propostes.

Quan vaig tenir la gralla de les proves, vaig observar que la forma d ela campana era una mica còncava així que la peça s'hauria d'adaptar a ella, no podia fer un desenvolupament d'un con en pla i retallar una planxa de plata, així que vaig decidir fer-ho amb cera rosa per posteriorment portar a fondre.
Primer de tot havia de fer el desenvolupament en pla de la campana de la gralla, mesurant els diferents diàmetres i alçades (una mica de geometria descriptiva) i quan ja tingués el desenvolupament en pla fer diferents dissenys per ensenyar al client i així poder fer un pressupost.


Vaig fer diferents proves de com hauria de ser la cera, si fer dues parts i soldar després, o soldar les planxes de cera i després d'ajustar i donar la forma, soldar-ho. Aquesta última opció va ser la que vaig veure més adequada.


Vaig continuar fent diferents dissenys per poder ensenyar al client i que triés el que més li agradés.
I al final aquest va ser el disseny escollit.Després d'ajustar la cera a la gralla definitiva i reforçar-la amb dues creus a la part inferior i superior, per tal que en el moment de la fosa es deformés el menys possible, cosa que amb la calor no va ser possible i quan la vaig tenir amb plata de llei estava molt deformada i la vaig haver de reajustar bastant fins que va encaixar bé.
Ja ajustada, tocava treballar tota la superfície per poder donar l'acabat polit. Tocava, llimar tota la forma interiorment, esmerilar tota la peça i polir, abans de portar al gravador per fer la inscripció i signar la gralla amb el meu logo.
També em va encarregar l'anella superior, la de la boquilla.


I ja arribada del gravador, només quedava enganxar la decoració de la campana per poder lluir-la a l'estrena.


Espero que us hagi agradat veure el procés. Us deixo un vídeo on podeu veure-ho amb més detall.5 views0 comments

Recent Posts

See All

En aquest blog, aprofitaré per aprofundir en els projectes i encàrrecs personalitzats que vaig fent. Podré explicar-vos millor el procés que segueixo en cadascun d'ells i ensenyar-vos més imatges. Avi